Pages

Subscribe:

22 July 2012

BUNUH DIRI DI NEGARA CHINA & Hukum Membunuh Diri Dalam Islam (8 GAMBAR)BUNUH DIRI DI NEGARA CHINA

Selalunya bila ada orang mahu membunuh diri pihak polis akan menghantar negotiator untuk memujuk mereka supaya tidak menDARWINkan diri mereka. Di Changhsa seorang lelaki yang hanya dikenalai sebanagi Chen (41) mengungut untuk membunuh diri. Menurut laporan media China, Chen nekad membunuh diri kerana tidak puas hati dengan pampasan yang diterima akibat sebuah kemalangan. Pasal tak puas hati pampasanpun sanggup nak bunuh diri. Beliau terus ke sebuah jambatan dan mahu melompat. Orang ramai segera menalefon polis dan selama empat jam pihak polis cuba memujuk beliau untuk turun dengan selamat. Malangnya dalam kes ini tiada happy ending,. Walaupun puas dipujuk Chen akhirnya melompat dan meninggal dunia walalupun diberikan bantuan kecemasan. Pihak netizen China marah dengan pihak polis kerana tidak menyediakan beg udara selama 4 jam mereka memujuk Chen. Pihak polis juga dipersalahkan kerana dikatakan tidak serius dalam cubaan memujuk lelaki ini. Me? Personally I don't think you can blame the police here.Kuliah Maghrib Masjid al-Syakirin Oran Mata Ayer Perlis pada 27 Nob 2011

Oleh
Ustaz Yaali bin Dahaman Imam Masjid al-Syakirin
Pengajian al-Hadith;   Hukum Membunuh Diri Dalam Islam.
Sabda Nabi s.a.w.

 ” كان فيمن كان قبلكم رجل به جرح , فجزع , فأخذ سكينا فحز بها يده فما رقأ الدم حتى مات . قال الله عز وجل : عبدي بادرني بنفسه , فحرمت عليه الجنة ” .

Ertinya: “Ada seorang lelaki  sebelum dari kamu telah luka, lalu dia tidak sabar menanggungnya,   dia mengambil pisau lalu memotong tangannya maka keluarlah darah tidak berhenti-henti sehingga dia meninggal dunia. Allah Azzawajalla befirman, “Hambu Ku telah bertindak-tergesa-gesa terhadap dirinya maka Aku haramkan kepadanya memasuki syurga”.

Ringkasan Hadith Seorang alim lagi saleh, zahid dan ahli ibadat iaitu al-Hasan al-Basri meriwayatkan dari Jundub bin Abbdullah al-Bajli r.a., beliau menceritakan hadith ini dalam masjid Kufah dengan katanya; “Bahawa Nabi s.a.w. telah menceritakan kepada sahabatnya mengenai seorang lelaki dari umat yang lalu telah luka,  dia tidak sabar menanggung kesakitan dan putus asa terhadap rahmat Allah Ta`ala dan kesembuhan dariNya, disamping   tidak mengharap keredaan Allah kerana lemah imannya dan kurang keyakinan   hatinya terhadap Allah, lalu memotong tangannya,  keluarlah darah tidak henti- henti sehingga dia mati. Allah berfirman; “Hambaku ini merasai lambat untuk mendapat rahmat  dan kesembuhan dariKu dan tidak mampu menangggung ujianKu, lalu segera bertindak terhadap dirinya dengan melakukan satu jenayah, iaitu membunuh diri, dia menyangka dengan perbuatan demikian untuk memindekkan ajalnya,  oleh itu  Aku haramkan dirinya untuk memasuki   syurga, siapa yang diharamkan masuk kedalam syurga maka tempatnya ialah nereka”. Perbuatan tersebut dimana dia lari dari kesakitan luka badannya kedalam azab neraka, Hukum yang diambil hadith ialah;
  1. Haram membunuh diri tanpa kebenaran, suatu   dosa besar. Menurut pandangan Ibnu Daqiq al-A`id: Hadith ini suatu dalil menyatakan bahawa membunuh diri sendiri atau orang lain adalah dosa besar.
  2. Wajib keatas seorang islam bersikap sabar dengan musibah yang menimpanya, elakkan perkara yang dimurkai Allah seperti meratap tangis, atau perbuatan  yang dikutuk seperti  mencaka-cakar muka, mengoyak-ngoyakkan pakaian, lebih-lebih lagi yang paling besar keslahannya ialah membunuh diri.
  3. Sebaik-baiknya Bagi seorang yang ditimpa bala atau musibah harus berdoa jika  tak dapat mengelakkan dari kata-kata  yang salah seperti;

“اللهم احيني ما كانت الحياة خيرا لي , وتوفني اذا كانت الوفاة خيرا لي”

“Ya Allah Ya Tuhanku panjangkanlah umurku jika dengan demikian memberi kebaikan kepadaku, dan ambillah nyawaku jika dengan kematian itu adalah lebih baik bagiku”.  
  1. Maksud firman Allah dalam hadith ini ; “عبدي بادرني بنفسه”, (hambaku bertindak mendahului Ku), bukanlah menapikan Kada dan kadar Allah, malah Allah telah mentakdirkan setiap sesuatu sebelum dijadikannya diatas muka bumi ini.  Sedangkan perbuatan membunuh diri dengan menamatkan ajalnya juga belaku dengan   sebab-ebab yang  telah ditentukan oleh Allah. Orang yang merasa lambat untuk mendapat kesembuhan dan rahmat Allah adalah  berputus asa terhadap rahmatNya, ini adalah suatu dosa besar ketika sesaorang   membunuh dirinya merupakan suatu balasan buruk tehadap orang yang merosakkan niatnya iaitu untuk mempercepatkan ajalnya yang belum sampai masanya. Allah tidak menzaliminya dengan perbuatan demikian untuk  memasukkannya kedalam neraka, kerana Allah telah mengurniakan akal , iradah dan qudrah untuk dia memilih  sama ada  dia ingin bertindak atau tidak bertindak demikian,  sebenarnya dia telah mengikut hawa nafsunya lalu membunuh diri.
 2. Dalam hadith ini jelas menyatakan haram membunuh diri, kerana diri kita bukanlah milik kita sendiri malah ianya adalah milik Allah yang menjadikannya,   tidak boleh kita menguruskan diri kita menurut kehendak sendiri melainkan menurut ketentuan yang diizinkan oleh Allah seperti mengubatinya ketika sakit, makan ketika lapar dengan sesuatu yang halal dan sebagainya menurut syariat Allah. Perkara  ini(bunuh diri) sering berlaku kerana lemah dan sempit fikiran dan lemah imannya terhadap kada kadar Allah Ta`ala. Jika sekiranya wujud imam terhadap Allah Ta`ala dan yakin terhadap ketentuanNya pasti dia akan mengharapkan pahala dan balasan baik ketika diuji dengan musibah, dia takut membunuh diri dengan   perbuatan demikian ibarat menempah azab Allah diakhirat kelak, tetapi kebanyakan   manusia tidak memahaminya.
3. Maksud “Aku Haramkan keatasnya Syurga” bererti dia kekal dalam kemurkaan Allah sebagaimana pandangan kebanyakan ulamak. Sekian Wallah a`alam.
Bahan bacaan:  Ibnu Saleh Ali Bassam, Taisir al-`Allam, Juz 2, Dar Ulilnuha, 1944 , cetakan ke 8, hal:422

1 comment:

Sofinah.L said...

uh? rileks nya dia berdiri dan buat macam tu.. huhu...

saya follow kamu =)

http://www.sofinahlamudin.com/2012/07/sebuah-kapal-di-petronas-chemical.html

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tawaran Minggu Ini