Pages

Subscribe:

30 November 2011

Review Speed Test - iPhone 4 vs Samsung Galaxy S2

Wow.. Pada pendapat aku, Sebuah Telefon Pintar amat bernilai dan best digunakan adalah diukur pada performance sesebuah Gadget tersebut. Kali nih mari kita Compare lagi 2 biji Telefon Pintar yang Fight-Fight Berada dipasaran. iPhone 4 dan Samsung Galaxy S2. Ahaks~

29 November 2011

Camera Review - Samsung Galaxy S2 Video 1080p vs iPhone 4 720p


Wow... Jom Tengok Sample Video yang diambil oleh Kedua-dua Telefon Pintar yang berada fight-fight dipasaran. Samsung Galaxy S2 vs iPhone 4 :-

 
 2. Cuba anda perhatikan perbezaan kualiti Samsung (kiri) dan iPhone (kanan) pada video tersebut :-
  • iPhone 4 make a warm video and on the other side Samsung Galaxy S2 make a cold video ?
  • Samsung Laggy?
3. Memang nampak usaha Samsung untuk menjayakan market SII nya dengan menambahkan kualiti pixels didalam Kameranya. Ahaks~ tapi dalam video ini, Samsung SII dibandingkan dengan iPhone4. Jom kita Lihat Kamera iPhone 4S (Klik Sini).

p/s:- Samsung S2 berada dipasaran selepas iPhone 4 :))

28 November 2011

Samsung Galaxy Tab 10.1 vs iPad 2 - SPEED TEST

 
 
Yess... Aku ada terbaca 1 entry daripada illustrasiaku.com / Penulis nya iaitu Denaihati (bapak Berani nyer ko nak komen Blog Dot Com nih) ahaks, yang dimana beliau menyatakan dan meluahkan perasaannya bahawa Galaxy Tab nih Best!! Disini Serius aku tidak berniat untuk membantah atau tidak menyokong mahupon cuba menghidupkan api atau bara diantara Apple Fans dan Android Fans... Just cuma nak Kongsi Review Speed Test diantara iPad 2 kebanggaan Apple (Buat masa ini...hehe) dan Samsung Galaxy Tab.

2. So perkara yang diuji oleh mereka dibawah 1 Wifi yang sama adalah berkenaan Speed, iaitu:-
  • Internet Browsing
  • Downloading Games
  • Posting Picture on FaceBook
3. xNak cakap banyak...Jom Layan Video Nih.:-


4. Ahaks..~ nampak gayanya iPad2 Masih Lagi mempunyai Performance yang terbaik walaupun hanya beberapa saat dihadapan. Pilihan anda...Terpulang pada anda :))

p/s: An Apple a Day, Keeps Away from a Doctor.

iPhone 4S dah Sampai Batu Pahat - 28.11.2011

Wow....tadi aku tengok dekat Batu Pahat Mall, iPhone 4S dah sampai dah. Aku Cume jumpa 3 unit 16G Black yang berasingan Kedai. Siapa Cepat Dia Dapat!!!!



2. Kedai mana aku taknak bagi tau...korang cari lah sendiri...ahaks..!! Ape Tunggu Lagi??? Orang Batu Pahat...!!

p/s: Aku Tunggu Warna putih nih..!!!

21 November 2011

Cara untuk JailBreak iPhone 3GS/4 iOS 4.3.3 menggunakan JailBreakme.com | Malay Sub




Yes... Kali nih aku nak ajar korang macam mana nak JailBreak iPhone/iPod Touch/iPad korang. Tak tau ape itu JailBreak?? Klik Sini untuk info. Memandangkan iOS 5 masih lagi belum keluar untethered JailBreak, jadi aku suggestkan korang guna JailBreak yang paling Stable iaitu di iOS 4.3.3.

1. Pastikan korang dah upgrade kepada iOS 4.3.3 (Download iOS 4.3.3 untuk iPad/iPod/iPhone). Cara-cara update Follow entry "Cara-cara menukar iPhone 3GS anda ke iOS 5" step by step (kecuali Step pertama, Sila Download iOS 4.3.3 bagi Device yang korang gunakan).

2. Buka Safari pada Device anda dan

20 November 2011

JailBreak iPhone/iPod Touch/iPad - Penerangan Tentang JailBreak

Jailbreak Only: New Cydia Update Makes Jailbreaking Less Of A Hassle
Banyak persoalan yang timbul bagi pengguna iPhone, iPod Touch dan iPad tertanye-tanye berkenaan JailBreak (JB) nih. Mungkin anda diluar sana masih tak berapa faham tentang JB nih, ape bende tuh?? Rosak tak Device kita?? Warenty nih dengan Telco kita nih macam mane?? adoi..!! Jadi biar aku terangkan sikit ape bende tuh JB.

2. JailBreak - adalah Proses untuk mengubahsuai dan modified OS bagi iPhone/iPad/iPod Touch anda, iOS supaya Gadget anda itu boleh mengakses kepada file yang biasanya Apple Inc tidak membenarkan anda untuk mengaksesnya.

  • JailBreak akan menginstall Apps yang tidak Official iaitu Cydia dimana dengan Cydia anda boleh Mengakses dan mendownload tweaks, dan extensions kedalam Gadget anda. Cth Tweaks dan Extention :- Installous, WinterBoard, SBSettings.
  • Contoh gambar disebelah kanan -  Dengan Tweaks dan Extention dari Cydia, anda boleh menyusun dan menginstall Theme kedalam iPhone anda mengikut kesukaan anda. (Dengan kata lain...nak nampak Cantik lah..bukan standard bangang jee)  

3. Kelebihan JailBreak,
  • Yang paling Utama - Anda boleh Download hampir semua Apps dari Apple Store FREE dengan menggunakan Tweaks Installous.
  • Anda Boleh tukar Font didalam iPhone/iPad/iPod Touch.
  • Anda boleh menukar theme didalam iPhone/iPad/iPod Touch anda yang tidak ada didalam iOS. (Cth: Apple hanya membenarkan anda meletakkan 4 icon dibawah Screen iPhone anda, dengan Tweak dari Cydia anda boleh meletak 5 icon atau lebih).
  • Keupayaan untuk menukar atau modified iOS anda adalah bergantung kepada jenis tweaks yang direka oleh hackers-hackers diluar sana. Anda cuma perlu Explore di Apps Cydia anda.
4. JailBreak membenarkan kita Download Pirate Apps?? Salah disisi undang-undang ke??
  • Ahaks... yang nih kelakar. Semenjak bila kita rakyat malaysia nih takut kepada "Copy Right"??

Review Games - Real Racing 2 | Jom lumba Kerata dalam iPhone HD

iPhone Screenshot 4




Yes...kali nih aku nak jerut leher korang tengok game Lumba kereta yang membuatkan kita rasa sangat real dan teruja, Ahaks, Real Racing 2. Satu Game yang aku rase takda tandingan dengan Asphalt mahupon Need For Speed yang ada didalam Apple Store, Korang nak tau camne game Real Racing 2 nih? Jom layan Video nih :-


2. Ape yang best tentang game nih:-

  • Kereta-kereta dalam game nih nampak Real (sbb tuh nama dia Real Racing)
  • Pengawalan kereta (controling) adalah sangat lebi

WhatsApp - Apps untuk Social Network (Mesti ada) dalam telefon Pintar Anda

 


Yess... Kali nih aku nak terangkan sedikit kenapa WhatsApp nih (Mobile Social Networking) nih berada didalam tangga yang teratas didalam AppStore Apple berharga 0.99 USD.


2. Ahaks, memang kene bayar sedikit kan...tapi pengguna iPhone yang dah JB (JailBreak), korang sepatutnyer dah ada Apps wajib nih dalam iPhone korang. Ape dia WhatsApp?? jom layan Video kat bawah nih

18 November 2011

Magic iPad - Menarik dan Seronok|Yang best tentang iPad

Yes... Kenapa ea orang kata, iPad , pada aku lah. iPad nih adalah 1 Gadget|Tablet yang boleh memberikan Entertainment, Knowledge, Music, Lifestyle, Info and etc kepada individu yang berada di alaf kehidupan serba moden nih.

2. Ahaks~ jadi aku nak minta kotang layan sekejap je Video berdurasi selama 1:41 minit nih untuk pengenalan apa itu iPad. Jom Layan :-


p/s:- Agak lama aku pakai iPad dan komen aku adalah iPad tidak pernah membosankan :))

iPad Ungguli 87.6% Trafik bagi World Wide Web Browsing



Wow.... Menurut Sumber daripada Pingdom telah mengumumkan bahawa Tablet iPad telah menyumbang Trafik kepada World Wide Web Browsing sebanyak 87.6% daripada Tablet2 lain seperti BB Playbook mahupun Android.

2. Lagi Statement daripada Pingdom :-
 In this analysis iPad accounts for almost 88% of tablet web traffic, Android for about 11% and the others trail far behind. Out of these operating systems, the only one that exists purely on tablets is iOS, but we strongly suspect that this is a good reflection of reality.
3. Analisis Bar Chart penggunaan Tablet pada November 2011 :-




 4. iOS menunjukkan bahawa penggunaan iPad adalah lebih meluas daripada penguna Android (Galaxy Tab), webOS (Opera Mini) dan Blackberry OS (Playbook dan BlackBerry).


p/s:- Ape pendapat korang berkenaan penggunaan Tablet iPad nih untuk Browsing. Please Comment bellow. :))

Review Photography Apps -MobileMonet HD iPad iPhone iPodTouch

Yess... Kali nih aku nak review Apps yang boleh di dapati di Apps store.. MobileMonet. Jom layan Video nih:-

2. Layan beb Apps nih... Ia lebih kepada korang nak mengkartoonkan picture korang. Ahaks, korang boleh adjust color, sharpness seperti didalam vidz, tapi aku suggest gambar yang korang snap gunakan lah iPhone 3GS keatas sebab kualiti gambar dari kamera iPod touch 4G dan iPad 2 agak kurang dan tak berape baik untuk photography.

P/s:- enjoy art by photography...:))

Steve Jobs........ One More Thing!!

Wow.... Because of you Steve Jobs, We are a better man now. Koleksi "One More Thing" daripada Steve Jobs pada setiap kali presentation dia pada WWDC sentiasa membuatkan Apple akan memberikan 1 kejutan sebelum menamatkan Presentation. Jom layan Video Nih :-


p/s:- Stay Hungry, Stay Foolish - Steve Jobs

17 November 2011

Band Atomic Tom Jamm Menggunakan iPhone dan iPod Touch - Samsung boleh?

Wowowoww.... iPhone Sangat Rock beb.... Sebuah Band underDog America Syarikat iaitu Atomic Tom telah Jamm kat dalam stesen kereta api. Jom layan Video nih :-


2. Sangat versetile biler iPhone boleh menjadi sebuah Portable Instrument dengan Apps-Apps yang dibawa oleh iPhone/iPod Touch. Tapi aku masih pelik kenapa Apple tak pernah menjadikan Video nih sebagai Comercial diorang...ahaks!! Apepon Atomic Toms Rocks With Apple!!

p/s:- Jom angkat iPhone 3GS. Review Klik Sini

China Cute iPhone Girl

Yes.. Kalau korang pusing blakang iPhone, Korang akan tgk Apple iPhone assemble in China. So Just nak share seorang pekerja dari china yang ambil gambar semasa bekerja di iPhone assemble line di Negeri China.


Shenzhen iphone girl 

P\s :- How Cool will you bee if you are an iPhone Gurl? :))

iPhone - Cara-cara membuat Ringtone Menggunakan iTunes FREE





Yes.. Orang ramai sangat cakap ape lah iPhone nih tak boleh nak masok ringtone, kah..kah..kah...!! Sebenanyer tangapan mereka tuh salah bahawa ringtone iPhone nih hanya boleh guna ringtone standard atau ringtone yang kene beli di iTunes. Jadi, kali nih aku bagi Guide macam mane nak buat ringtone sendiri FREE tak perlu bayar dengan hanya menggunakan iTunes dengan 10 Step berikut :-

Step 1 : Pilih lagu anda yang filenya berbentuk *.mp3, copy dan paste ke

16 November 2011

Review - Fifa12 di iPad dan iPhone/iPod Touch sebagai wireless Controller

Yess...Syok giler melayan Fifa12 dalam iPad dengan Roommate tercinta zairiehusin.com. Ahaks.. yang bestnyer kami menggunakan iPhone kami sebagai JoyPad untuk menjadik Joystick wireless. Sungguh menakjubkan biler EAsport mengambil kelebihan dari pada teknologi Apple nih untuk diaplikasikan kedalam jiwa2 gamers Student nih yang memerlukan hiburan portable.

2. Kami tak dapat nak rakam game kami bermain Fifa12 di iPad tapi serba sedikit kami tunjukkan review dari youtube untuk tontonan anda, Jom Layan Video

13 November 2011

iPhone 4S vs iPhone 4 - Speed Test

Yes... Kali nih jom kita tgk Speed Test iPhone 4S VS iPhone 4

2. Subjek yang diuji
  • Kedua-duanya menggunakan Wifi yang sama. 
  • Kedua-duanya menggunakan iOS5
  • Speed test keata

12 November 2011

Tutorial dan Link untuk Download iOS 5 Masok ke iPad 1 & 2 , iPod Touch 3g & 4G dan iPhone 3GS, 4 & 4S.



Yes... Kat sini aku nak bagi info macam mane nak Upgrade korang punyer Gadget iPhone, iPad dan iPod ke iOS 5. Untuk Tutorial, korang boleh check dekat Post sebelum ini (Cara-cara menukar iPhone 3GS anda ke iOS 5).

2. Sama sahaja cara-cara nak update ke iOS 5 cuma step pertama untuk download Link dia sahaja berbeza. File untuk *.ipsw untuk setiap gadget adalah berbeza. Langkah-langkah seterusnya adalah sama. Sila rujuk dibawah :-


p/s : Credit to http://www.limera1n.cc. Semua file ipsw adalah daripada Apple Inc dan selamat. Enjoy.

Hacker Melampau - Hackers mengawal Siri Menggunakan Minda

Yess...!!post nih aku share kepada korang tentang hackers-hackers yang berinovatif tinggi nih menggodam Siri.. haha...sangat melampau apabila ada Hackers yang hack Siri dan menggunakan kawalan minda untuk memberi koman kepada Siri (Project Black Mirror). Wayar-wayar dipasang dikepala dan disambung kepada peranti yang dicipta sendiri dan terus disambung kepada iPhone 4S. Dengan hanya memikirkan apa yang perlu dibuat

Kehandalan Kamera iPhone 4S

Yess... kali nih aku nak shared iklan kamera iPhone 4S dekat korang nak cerita sikit tentang Kamera iPhone 4S + iOS 5 nih... layan kejap iklan 30 saat dibawah :-


2. Isi tersirat ingin disampaikan oleh apple adalah iPhone 4S yang disupport oleh iOS 5 nih menjanjikan kepuasan penggunaan kamera untuk menghasilkan gambar yang berkualiti tinggi dan berseni. Ini kerana Camera iPhone 4S + iOS 5 mempunyai :
  • 8 Megapixels - 60% Pixels lebih baik daripada iPhone 4 sebelumnya. Ia boleh menerima capacity cahaya yang baik sehingga membolehkan gambar yang diambil apabila di transfer kedalam TV, Komputer menghasilkan kualiti HD.

  • Optic yang baru - Kualiti kamera tidak hanya bergantung kepada banya

11 November 2011

Best Camera - Apps iPhone untuk Fotografi


Yess, post kali nih aku nak share dengan korang 1 video berkenaan Apps iPhone iaitu Best Camera yang digunakan untuk Fotografi supaya korang lebih faham kenapa iPhone nih direka dengan Kualiti Kamera yang baik dan Performance yang memberangsangkan.

2. Sebenanyer dalam bidang Fotografi nih ada 2 peringkat untuk menghasilkan satu foto yang boleh digelar "Kesenian".. ahaks~ iaitu :-
  • Peringkat 1 - Snap gambar supaya mendapat gambaran yang memberi "energy" dan "life" dalam gambar tersebut. Contoh dengan menggunakan Rule of Third.
  • Peringkat 2 - Gambar yang disnap akan di edit untuk memberi lagi kesan yang mendalam. Contoh, change colour, Adjust Contrast & etc.
  • Peringkat tambahan - Masok FB lah., bagi tau kawan-kawan yang korang pandai hasilkan Gambar "berseni" ...ahaks~
3. Best Camera nih adalah Apps iPhone bagi peringkat 2 (editing),  means gambar telah disnap terlebih dahulu dan edit, Jom saksikan Riview nih Credit to playthattv.


4. Apps nih agak menarik bila dia boleh terust direct di tweet. Pada aku, ia sangat mudahkan kerja dari nak bukak apps twitter dan nak upload dan twitt.

p/s:~ Enjoy~

Cara-cara menukar iPhone 3GS anda ke iOS 5

Yess, Post kali nh aku nak ajar step by step untuk upgrade iOS 4++ korang kepada iOS5. Ia sangat mudah seperti memetik buah rambutan yang berada didahan yang rendang... ahaks~

1. Step pertama - korang kene Download file iPhone2,1_5.0_9A334_Restore.ipsw. (File Tersebut adalah Original dari Apple Inc, tidak perlu khuatir atau ragu-ragu)

2. Step kedua - Korang kene ada iTunes 10.5 atau

Hardback Leather Case untuk iPhone 4 by Machines

Yesss..... Machines Malaysia dah jual Case yang serba style.



2. Sesiapa yang tak tau Machines tuh ape, Machines adalah salah satu syarikat Reseller barangan Apple yang tersohor dimalaysia. Outlet mereka :-


  • MidValley Megamall
  • The Gardens Mall
  • Suria KLCC
  • City Square,
    Johor Bahru
  • Lot 10
  • Sunway Pyramid
  • Bukit Tinggi, Klang
  • Desa Tebrau,
    Johor Bahru
p/s:- Dekat Machines nih aku dapat layanan terbaik semasa membeli iPod Touch & iPad 1 dulu berbanding dengan Mac City. Sorry to say.. Mac City your Hospitality is worst. 

Apple Siri boleh menimbulkan 'ancaman' kepada Google - Eric Schmidt (Google’s executive chairman)

Google CEO Eric Schmidt
ERIC SCHMIDT
Yesss...!!! Berbalik lagi cerita pasal Siri, sumber dari Telegraph. Eric Schmidt (Google’s executive chairman), telah mengakui bahawa suaraSiri Apple menguasai pembantu peribadi boleh menimbulkan "ancaman berdaya saing"untuk perniagaan Search Engine nih.

2. Betol jugak, teknologi dah semakin moden dengan iPhone 4S nih kita dah tak perlu nak bukak IE, Mozila atau GOOGLE CHROME sendiri nak sear

10 November 2011

Update Iphone 3GS ke IOS 5 - Kenapa?


Yesss....berita terbaik untuk pengguna.. iPhone 3GS yang dah rase bohsan dengan enset korang...ape kater kiter update 3GS korang ke iOS... iOS 5?? Operating System terbaru.... ahaks... bagi yang tak berape nak tahu apekah yang best tentang iOS 5,  Meh layan Video kat

iPhone 3GS dah memadai untuk pelajar IPTA/IPTS

Yesss.... Sape tak kenal kot iPhone 3gs? Boleh dikatakan klasik dan still usefull. Ok ok...so kali nih aku nak explain kenape aku rase yang iPhone 3gs nih adalah telepon yang paling sesuai kepada student. Maklumlah yang dapat duet pinjaman nih kan student sume... Statistik bancian 2010

09 November 2011

Siri boleh masok ke dalam iPhone 4 tetapi....

Yesss.... Ramai yang tertanye2, adakah Siri personal assistant memerlukan processor A5 untuk beroperas seperti dalam spec iPhone 4S...korang rase?
2. Jawapanyer ternyate tidak, iOS Hackers (@stroughtonsmith and @chpwn.... Add diorang kat twitter) telah berjaya pon di hack masok kedalam iPhone 4 dan iPod touch 4gen.

Flash Brings Problem to Mobile - Steve Jobs



Yes... Untunglah kan... Jobs dah takde kat dunia nih baru orang perasan yang Flash nih bagi problem kat Telepon mudah alih kita nih...dulu pon orang ramai bising kenape iPhone, iPod & iPad xde flash...?? ahaha... Persoalan nyer...perlu ke Flash tuh ada dalam ketiga-tiga produk tuh? ape kesan bile kite browse tanpe flash?? ehh..?? ape bende tuh Flash?? ahaks~


2. xsyok lah...tapi camne pon Jobs tetap explain kat pelanggan dia sbb ape dia benarkan Flash masok dlm produk Touch screen dia (Mobile

LIRIK LAGU by Matluthfi90


Yess.... Sapa tak kenai ngn Matluthfi90 ? Vlogger tersohor dari Malaysia nih yang dok belajo Architecture kat luar negara nih... memang dia fight2 lah ngn AnwarHadi wat video, tapi pade aku Anwarhadi dah slow... makin lame post pon makin boring...bzzz.... but Luthf

08 November 2011

Ucapan Terakhir Steve Job Sebelum Beliau Mati !! (With English Subtitle)

STEVE
Yess.. Selepas kematian Steve Jobs, ramai yang dah mula berfikir boleh ke Apple hidup tanpa Steve Job? Ahh... Xkisah lah.. Kemajuan teknologi komputer pon sekaran nih dah sangat kehadapan sumenya kerane Jobs...post kali nih aku cuma nak

Apple iPhone 4S - ask siri?

Mustt have iPhone 4s.....
Wowowowww..... Memandangkan iPhone 4s a.k.a iPhone 4 Steve dah kelaur kat market US. Aku memang teruja nak angkat sebijik ipon tersebut.. Menurut Oh! Apple MY, iPhone 4s nih akan keluar around hujung bulan November 2011 nih oleh maxis.. Xpa.. Same arr kiter tunggu.. Ahaks..
2. Mungkin ada yang dah tau ape yg best nye kan? Standard lah product baru mesti ade something yang baru yg mem

Bella Luna - Jason Mraz (cover by malaysian)

Yess... So post kali nih aku nak ketengahkan 1 cover yang mendapat rating yang paling tinggi untuk cover lagu bella luna dan dikomen yang memberangsangkan jugak lah kat page dia nih. Bukan setakat dalam malaysia je, tp oversea oooo...
2. Sebenanyer Moreh (bukan name sebenar) penyanyi sebuah band indipendent dari Malaysia iaitu kumpulan Bliss, bukan selalu pon di

Ajek Hassan

Yes... Hari ni aku bersemangat nak cerita pasal seseorang... yang mungkin korang ada yang dah kenal... mungkin ada yang masih ckp dlm ati "sape plak mamat Ajek Hassan nih?... Pelakon Baru ke?" "Yang akan berlakon cecak-man 3D ke?" ... kah3....

Ajek Hassan & Studio-nyer

2. Aku pon kenal Ajek nih pon mase aku student amek Diploma dulu... Mak ai...sibuk dimulut-mulut awek...

BERMULA DENGAN PENGENALAN

Alhamdulillah,

Yes.. Setelah beberapa dekad aku (iD) berfikir untuk SignUp nak menghasilkan Blog...tengok member-member buat blog untuk jadikan hobi...so aku pon decide untuk memblog kan diri...hahaha...Setelah tersentap hati (mungkin dah smpai seru kot)...Macam berjaya jugaklah create & Sign Up blog nih... hahaha..

Anyway :-

 1. So untuk pengenalan nih... Korang boleh panggil aku i.D.

 2. Untuk Blog nih, Theme dia cecampur lah... ada religion sikit (More on Islam perhaps, because I'm a Muslims :)) , Ape yang terlintas or perkembangan semasa or fakta santai yang boleh buat kite gelak dan seram&meluat untuk dibaca....kah3.... Music & Video.....

 pendek kate :- Universal Theme 

 3. So guys, really need your support. Drop any comment that you like when you guys feel free or rasa tak puas ati K...ahaks??

Thanks,

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tawaran Minggu Ini