Pages

Subscribe:

17 November 2011

iPhone - Cara-cara membuat Ringtone Menggunakan iTunes FREE





Yes.. Orang ramai sangat cakap ape lah iPhone nih tak boleh nak masok ringtone, kah..kah..kah...!! Sebenanyer tangapan mereka tuh salah bahawa ringtone iPhone nih hanya boleh guna ringtone standard atau ringtone yang kene beli di iTunes. Jadi, kali nih aku bagi Guide macam mane nak buat ringtone sendiri FREE tak perlu bayar dengan hanya menggunakan iTunes dengan 10 Step berikut :-

Step 1 : Pilih lagu anda yang filenya berbentuk *.mp3, copy dan paste ke
Desktop anda. (File sementara dan akan di delete)

 
Contoh file *.mp3 yang aku guna dan di copy pada desktop

Step 2: Klik lama-lama dekat icon lagu tadi dan Drag lagu tadi ke dalam iTunes pada libry Music (Sila buka awal-awal iTunes sebelum Drag)

Step 3 : Klik kanan pada lagu tadi dan klik pada "Get Info".



Step 4 :  Adjust Volume untuk dijadikan pada Ringtone (korang Adjust lah ikut kemampuan speaker Korang, Biasa untuk 3GS aku akan naikan 80% dan iPhone 4 aku naikan 50%.

Step 5 : Step ini adalah penting, Korang kene Set bahagian mana yang korang nak jadikan ringtone dengan cara Set kan Start dan Stop time. Maknanya korang kene dengar lagu tuh dulu.

PERINGATAN : Ringtone adalah hanya 30 Saat. Kalau korang set lebih ringtone tak jadi. (Memang Ringtone adalah 30saat, Lebih 30 saat akan jadi miscall)

Step 6 : tekan Ok setelah Step 4 dan 5 siap.


Step 7 : Setelah ok, Klik kanan pada File lagu tadi dan Klik pada "Create AAC Version".





Step 8 :Setelah ACC Version tadi siap dibina, Drag file tersebut ke desktop.

Step 9 : Klik kanan pada file yang telah dibawa keluar Desktop dan Klik pada Rename. Tukar file name tersebut tadi daripada *.m4a --> *.m4r dan klik ok jika pop up keluar.


Notes : Sila pastikan anda tidak Hide extension for know file types. Check :- klik My Computer, Folder Option, View, dan chek disitu.



Step 9 : OK, setelah tukar, Korang Drag semula file tadi didalam iTunes pada Rintone Libry.



Step 10 : Dan langkah akhir, Korang sync macam biasa kedalam iPhone.

p/s: Sangat Mudah dan sangat FREE, Enjoy keenakan Ringtone iPhone :))

16 comments:

sudo said...

kena daftar itunes dlu kan?

Insert Disc said...

Yess... kene daftar dulu... :)

lynn said...

tq...:)

Anonymous said...

asal aku punya x xde pon dlm device folder ringtones

safiyyah osman said...

tqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq..sgt mbantu....:)

Anonymous said...

kenape sy punya xder pun device folder ringtones

Iman Nasya said...

kenapa kat itunes saya xde ringtones library

fudge said...

xde pn ringtones libry ;(
itunes version bpe yg u pkai?

sham's_69.blogspot.com said...

knp itunes sy tiada rigtones dekat libary 2

dwan said...

saya pun xder gak folder ringtones tu..kna create sndiri ker???

Cik Ryryn said...

saya un takde

Mochaamoi said...

Sye pown

bie baayah said...

ringtone folders tu ada ke x kt iphone 5?

Norrash Vitamin Shaklee said...

saya xde folder ringtoner tu pn?

Anonymous said...

tqqqqq so much tuan rumah...;)cara2 yg diajarkan tlh byk mbantu sya mbuat ringtone mp3..senang n mudah..sblm ni dh tgk tmpt lain ..ttp xfhm n xjadi pn...pd yg tya xde ringtone/tones kt itunes tu...gi kt general preferences > general n klik kt tones n tekan ok..n bila dh ada tones ni drag je file mp3 kita kt ctu..strusnya sync...dn siap...nk lg mudah download je app ringtones free kt appstore yg bole tukar mp3 ke file m4r..lg senang...selamat bjaya!!

Azlan Shah said...

folder tone ade tp no ringtones...nak drag pun tak boleh..asal eh?

Post a Comment

Share It

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tawaran Minggu Ini