Pages

Subscribe:

24 February 2012

Memahami Jenis-jenis Lensa



Lensa dikategorikan kepada Super Wide Angle Lens, Wide Angle Lens, Standard Lens dan Telephoto Lens. Secara umumnya jika lebih kecil angkanya bermakna lebih luas bukaan sudut pandangannya.


2. Wide Angle Lens merupakan lens yang membolehkan kita mengambil gambar pada sudut yang luas. Standard Lens - Ialah lens yang boleh mengambil gambar mengikut pandangan mata manusia. Telephoto Lens - Ialah lens yang memiliki sudut pandang yang sempit. Ia amat sesuai untuk mengambil gambar pada jarak yang jauh.

09 February 2012

Introducing Siri - iPhone 4S (Parody)

Parody kepada Iklan iPhone 4S nih sangat touching dan sedih, Ahaks..!! Jom layan...


p/s:- It's different from the iPhone 4... All you need is...Ask!!

08 February 2012

Why don't ALLAH come down and say I am GOD so that every one will be a Muslim? Dr Zakir Naik


p/s: Mungkin mudah untuk menerangkan kepada sesama muslim..tetapi kepada anak-anak kecil atau kepada non-Mulims??

Berkenalan Dengan Ciri-Ciri Ahl al-Sunnah wa al-Jama'ah Dalam POLITIK

أَلاَ إِنَّ مَنْ قَبْلَكُمْ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ اِفْتَرَقُوْا عَلَى ثِنْتَيْنِ وَسَبْعِيْنَ مِلَّةً، وَإِنَّ هَذِهِ الْمِلَّةَ سَتَفْتَرِقُ عَلَى ثَلاَثٍ وَسَبْعِيْنَ: ثنْتَانِ وَسَبْعُوْنَ فِيْ النَّارِ وَوَاحِدَةٌ فِيْ الْجَنَّةِ وَهِيَ الْجَمَاعَةُ.
“.... Ketahuilah bahawa orang-orang sebelum kamu daripada Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) telah berpecah kepada tujuh puluh dua kumpulan, dan sesungguhnya kumpulan ini (umat Islam) akan berpecah kepada tujuh puluh tiga (kumpulan), tujuh puluh dua daripadanya akan masuk neraka dan hanya satu daripadanya akan masuk syurga iaitu al-Jamaah ....” [2]Sahih - Diriwayatkan oleh sejumlah sahabat dengan lafaz yang saling berbeza tetapi ke arah maksud yang sama. Lafaz hadis di atas adalah salah satu dari lafaz Abu Daud, lihat Sunan Abu Daud – no: 4429. Hadis ini adalah hadis sahih. Disahihkan oleh al-Tirmizi, al-Hakim, al-Zahabi dan al-Juzani dalam kitab al-Abathil, jld.1, ms.302, al-Baghawi dalam Syarah al-Sunnah, jld.1, ms.213, al-Syathibi dalam al-I’tisham, jld.2, ms.698, tahqiq Salim al-Hilali, Ibn Taimiyyah dalam al-Majmu’ al-Fatawa, jld.3, ms.345, Ibn Katsir dalam Tafsir Ibn Katsir, jld.1, ms.390, Ibn Hajar dalam Takhrij al-Kasysyaf, ms. 63, al-‘Iraqi dalam al-Mughni ‘an Hamlil Asfar, no: 3240, al-Bushairi dalam Mishbahuz Zujaajah, jld.4, ms.180, Syaikh al-Albani dalam Silsilah al-Sahihah, no: 203 dan lain-lain yang banyak jumlahnya


Aku terjalan-jalan kesebuah blog & terjumpa sesuatu yang sangat berharga dan aku ingin kongsi bersama satu eBook yang tidak perlu dibayar apabila kita membacanya yang mampu membuakan aku berfikir balik apakah negara kira ini akan berterusan dengan Politik yang Menyalahkan antara satu sama lain... Macam dalam Video Matluthfi :- Lalang??

...adakah ia dilandasan yang betul mengikut ajaran Agama Islam??


2. Klick dibawah untuk selanjutnya.. Harap pembaca dapat memahami serta input yang ingin diterangkan adalah berdasarkan dalil-dalil yang jelas... bukan satu Open Speech yang dikarang secara melulu mengikut hawa nafsu oleh Hamba Allah tersebut... :)



3. Apa yang Penulis JerutLeher fahami setelah membaca eBook diatas:-
-ahli sunnah wal jamaah tdk membenarkn perpecahan,menytukn dibwh satu kepimpinan adapun pemimpin itu jahat harus dinasihati bukn turun kejalanan kemudian memberitahu kpd pemuda ia sbg jihad dn jikalau mati adalh syahid ini yg bahaya nya..sdgkn dalil cukup jelas dlm hadis malah xperlu ditakwil lg...termasuk dlm bab akidah .. akhir zaman jgn tgk ustaz..perhatikn dalil2nya..

-jika dilihat dibumi2 islam semuanya mengalami konflik dalaman malah negara yg mempunyai MUSUH PLG NYATA dihadapannya pun masih lg bertelagah sesama islam contohnya di palestin konflik dalaman parti politik dalaman HAMAS dn FATAH sdgkn dihadapan mereka ada lg musuh yg lebih besar iaitu yahudi ISRAEL...inilah hebatnya jika kita melihat sejarah bagaimana yahudi berjaya mengeksport DEMOKRASI bg memecahbelahkn umat islam dr dlm..senjata yg lebih ampuh dr nuklear.

-Politik kita seringkali kita meletakkn logik dn rasional akal sbg ukuran salah dn benar..seharusnya berpandukn wahyu allah dan as-sunnah,,baik pd logik akal bukn bermakna baik disisi allah..

- ‎"Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya."
-al-imran 103...umat islam harus bersatu ..amatlah malang sekiranya kita terpaksa berhempas pulas bergaduh sesama saudara sendiri sdgkn diluar sane musuh islam yg sgt jelas permusuhannya menanti membaham kita.

p/s: Tq KerAna Sudi Membaca...!! Insyaallah kita dapat sesuatu dari apa yang kita habiskan waktu untuk kita baca :))


Seorang Christian menerima Islam setelah mengajukan soalan keagamaan kepada DR Zakir Naik di Islamic Conference!

Siapa DR Zakir Naik nih??
-Beliau adalah seorang penceramah bebas yang memperjuangkan agama islam dan telah banyak membuat Ceramah, Forum, Perdebatan antara Agama lain.
-Berasal dari India.
-Seorang Ustaz yang masih hidup didunia yang mempunyai Pengetahuan bukan sahaja agama islam tetapi agama-agama seperti hindu, kristian dan Yahudi.
-Insyaallah moga kita dapat pengajaran terhadap Video ini :)

2. Soalan yang diajukan :
*Kenapa Islam tidak menganggap Nabi Isa AS bukan anak kepada tuhan sedangkan dia adalah anak yang dilahirkan tanpa bapa (Menurut Bible)??

(Cuba anda jawab soalan ini sebelum anda melihat video dibawah, dan bandingkan..)

p/s:- Are we muslim because of our parents are muslim or Muslim because of We understand Quran and Hadis...Moga kita sama-sama dapat manfaat... Insyaallah!!


Berkenalan Dengan Ciri-Ciri Ahl al-Sunnah wa al-Jama'ah Dalam POLITIK


Santai | MusicVideo Kreatif dengan Chevrolet

Haha...sejauh 2 Batu perjalanan untuk menghasilkan 1 music video... Sangat kreatif dan sangat teruja... Jom layan video nih :-

07 February 2012

Samsung Galaxt Tab Menghina Iran Negara Islam dengan Iklannya!

Majlis tinggi Iran akan melarang semua transaksi pembelian produk Samsung di negara tersebut. Hal ini kerana salah satu iklan produk Samsung yang dianggap menghina negara mereka.

Seperti disampaikan pejabat berita Iran Press TV minggu ini, Ketua Majlis Jawatankuasa Tenaga Iran Arsalan Fat'hipour mengatakan, pemerintah ketika ini sedang merancang larangan secara penuh pembelian produk Samsung.  
Iklan Samsung Galaxy Tab yang menghina Iran

Iklan tersebut dimaklumkan dibuat oleh syarikat tv kabel Israel, HOT. Dalam iklan,digambarkan empat orang pelakon komedi Israel, sedang berada di suatu tempat di Iran. Salah seorang pelakon tersebut mengatakan bahawa negara Iran seperti  "kubangan lumpur".

Berlatarkan Isfahan, dekat pemasangan nuklear ', mereka menyamar memakai tudung menemui seorang agen Mossad yang mengaku bosan tinggal di Iran. Agen tersebut mengatakan, untuk menghilangkan kebosanannya, dia menonton menggunakan Samsung Galaxy Tab.

Seorang pelakon iklan tersebut menekan sebuah butang di skrin yang ternyata meletupkan kemudahan nuklear di belakang mereka. 

Pada akhir tayangan seorang dari mereka, menepuk lalat di kepalanya sambil berkata, "dasar Khamenei". Dalam bahasa slang Israel, Khamenei bermaksud serangga pengganggu.

Syarikat Samsung di Korea Selatan dalam kenyataannya, mengatakan bahawa mereka tidak membuat iklan tersebut. Samsung mengatakan bahawa iklan tersebut dibuat oleh syarikat iklan Israel tanpa pengetahuan dan penglibatan Samsung.

"Sebagai sebahagian daripada komuniti global, Samsung menerapkan penghormatan kepada seluruh lapisan masyarakat dan budaya di seluruh dunia,"kata Samsung.

Walaupun demikian, Fat'hipour mengatakan kata maaf syarikat tersebut tidak cukup. Samsung, ujarnya, harus bertanggungjawab diatas perbuatan mereka.

Akibat iklan buatan Israel tersebut, Iran akan melarang pembelian produk Samsung.

05 February 2012

Santai - Hadis yang tidak dari Nabi Mohammad SAW??



p/s:- Mungkin ada yang diluar sana dapat mengesan Hadis ini diriwayatkan oleh???

Change iPhone unlock Color for Jailbreak user!!

Ahaks... Bagi Pengguna iPhone yang dah JailBreak dan bosan tak tau nak buat ape?? Jom tuka warna button Unlock korang !!


p/s:- Hope yaa like it :)


Santai | Kisah Iblis Bertemu Nabi Muhammad SAW

Diriwayatkan dari Mu'adz bin Jabal r.a., dari Ibnu Abbas r.a. yang berkisah : 

Kami bersama Rasulullah SAW dirumah salah seorang sahabat anshar, dimana saat itu kami ditengah-tengah jamaah. Lalu ada suara orang memanggil dari luar, "Wahai para penghuni rumah, apakah kalian mengizinkanku masuk, sementara kalian butuh kepadaku".

Rasulullah SAW bertanya kepada para jamaah, "Apakah kalian tahu, siapa yang memanggil dari luar itu ?". Mereka menjawab, "Tentu Alllah SWT dan Rasul-Nya lebih tahu".

Lalu Rasulullah SAW menjelaskan, "ini adalah iblis yang terkutuk -semoga Allah senantiasa melaknatnya".

Santai | Bacalah bacaan duduk antara dua sujud dengan khusyuk kerana.....




TAHUKAH KAMU.....

Doa duduk antara Sujud yang kita selalu baca laju2..
tahukah maksudnya??
Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni (sayangi aku)
Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
Wa’fuannii (Maafkan aku)


Sebarkan dengan menekan perkataan "SHARE" Kepada rakan rakan yang lain.:) Mudah mudahan diberkati dan dikurniakan Pahala oleh Allah s.w.t
INSYAALLAH :)

04 February 2012

Tips | Website Download Font Percuma untuk PC anda!!

Dekar
AHaks..Kali ni aku nak kongsikan dengan korang satu lagi benda best. Dah lama sebenarnya tak kongsikan website2 yang best ni. So apa yang aku nak kongsikan hari ni adalah berkaitan dengan Font. Kalau nak diikutkan Font ni ibarat nadi dalam komputer. Takde font, memang tak boleh nak tulis la kan. Kalau dalam design, Font ni adalah satu medium untuk meluahkan kreativiti. Sekarang ni dah ada berjuta2 fonts free yang kita boleh download kat internet. Tapi masih ramai lagi yang tak tahu kat mana nak download kan. So kat sini aku dengan gembiranya nak share dengan korang 1 Website Download Font yang best dan Free..



2. Font nih automatik akan berada di Computer anda dan boleh digunakan pada MS Office, Photoshop dan semua Software yang melibatkan Font :)

03 February 2012

Santai | Computer Paling Maju di Kawasan Pendalaman.

Ahaks... Kombinasi menarik boleh mentertawakan kitakan?? Jom layan Gambar nih...!! ahaks!!



Credit:- Busuk :)

Tips Ngorat Awek Pakai iPhone

Ngorat awek Guna iPhone??Meh sini aku share 1 tips untuk ngorat awek untuk iPhone user..!! 1 app yang dipanggil Fake a Call.


02 February 2012

Rumors|Rekabentuk iPhone 5 (February Update)

Ahaks... Biasalah, setiap kali kalau hampir dengan masa iphone akan dikeluarkan product yang baru, Rumors oleh fan apple akan bersepah2....tapi kali nih aku nak tunjuk 1 Rumors yang didesign oleh Fan apple...!!Wow Jom lihat :-
 

2. Rekabentuknya Slim 4.3 inchi jerr...Aluminium...!! Mungkin selepas pemergian Steve Job, Button Home ditukar dari bulat kepada Lonjong memanjang...?? Ahaks...jom sama-sama kita nantikan :)

p/s:- It's just a Rumors
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tawaran Minggu Ini