Pages

Subscribe:

08 February 2012

Berkenalan Dengan Ciri-Ciri Ahl al-Sunnah wa al-Jama'ah Dalam POLITIK

أَلاَ إِنَّ مَنْ قَبْلَكُمْ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ اِفْتَرَقُوْا عَلَى ثِنْتَيْنِ وَسَبْعِيْنَ مِلَّةً، وَإِنَّ هَذِهِ الْمِلَّةَ سَتَفْتَرِقُ عَلَى ثَلاَثٍ وَسَبْعِيْنَ: ثنْتَانِ وَسَبْعُوْنَ فِيْ النَّارِ وَوَاحِدَةٌ فِيْ الْجَنَّةِ وَهِيَ الْجَمَاعَةُ.
“.... Ketahuilah bahawa orang-orang sebelum kamu daripada Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) telah berpecah kepada tujuh puluh dua kumpulan, dan sesungguhnya kumpulan ini (umat Islam) akan berpecah kepada tujuh puluh tiga (kumpulan), tujuh puluh dua daripadanya akan masuk neraka dan hanya satu daripadanya akan masuk syurga iaitu al-Jamaah ....” [2]Sahih - Diriwayatkan oleh sejumlah sahabat dengan lafaz yang saling berbeza tetapi ke arah maksud yang sama. Lafaz hadis di atas adalah salah satu dari lafaz Abu Daud, lihat Sunan Abu Daud – no: 4429. Hadis ini adalah hadis sahih. Disahihkan oleh al-Tirmizi, al-Hakim, al-Zahabi dan al-Juzani dalam kitab al-Abathil, jld.1, ms.302, al-Baghawi dalam Syarah al-Sunnah, jld.1, ms.213, al-Syathibi dalam al-I’tisham, jld.2, ms.698, tahqiq Salim al-Hilali, Ibn Taimiyyah dalam al-Majmu’ al-Fatawa, jld.3, ms.345, Ibn Katsir dalam Tafsir Ibn Katsir, jld.1, ms.390, Ibn Hajar dalam Takhrij al-Kasysyaf, ms. 63, al-‘Iraqi dalam al-Mughni ‘an Hamlil Asfar, no: 3240, al-Bushairi dalam Mishbahuz Zujaajah, jld.4, ms.180, Syaikh al-Albani dalam Silsilah al-Sahihah, no: 203 dan lain-lain yang banyak jumlahnya


Aku terjalan-jalan kesebuah blog & terjumpa sesuatu yang sangat berharga dan aku ingin kongsi bersama satu eBook yang tidak perlu dibayar apabila kita membacanya yang mampu membuakan aku berfikir balik apakah negara kira ini akan berterusan dengan Politik yang Menyalahkan antara satu sama lain... Macam dalam Video Matluthfi :- Lalang??

...adakah ia dilandasan yang betul mengikut ajaran Agama Islam??


2. Klick dibawah untuk selanjutnya.. Harap pembaca dapat memahami serta input yang ingin diterangkan adalah berdasarkan dalil-dalil yang jelas... bukan satu Open Speech yang dikarang secara melulu mengikut hawa nafsu oleh Hamba Allah tersebut... :)3. Apa yang Penulis JerutLeher fahami setelah membaca eBook diatas:-
-ahli sunnah wal jamaah tdk membenarkn perpecahan,menytukn dibwh satu kepimpinan adapun pemimpin itu jahat harus dinasihati bukn turun kejalanan kemudian memberitahu kpd pemuda ia sbg jihad dn jikalau mati adalh syahid ini yg bahaya nya..sdgkn dalil cukup jelas dlm hadis malah xperlu ditakwil lg...termasuk dlm bab akidah .. akhir zaman jgn tgk ustaz..perhatikn dalil2nya..

-jika dilihat dibumi2 islam semuanya mengalami konflik dalaman malah negara yg mempunyai MUSUH PLG NYATA dihadapannya pun masih lg bertelagah sesama islam contohnya di palestin konflik dalaman parti politik dalaman HAMAS dn FATAH sdgkn dihadapan mereka ada lg musuh yg lebih besar iaitu yahudi ISRAEL...inilah hebatnya jika kita melihat sejarah bagaimana yahudi berjaya mengeksport DEMOKRASI bg memecahbelahkn umat islam dr dlm..senjata yg lebih ampuh dr nuklear.

-Politik kita seringkali kita meletakkn logik dn rasional akal sbg ukuran salah dn benar..seharusnya berpandukn wahyu allah dan as-sunnah,,baik pd logik akal bukn bermakna baik disisi allah..

- ‎"Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya."
-al-imran 103...umat islam harus bersatu ..amatlah malang sekiranya kita terpaksa berhempas pulas bergaduh sesama saudara sendiri sdgkn diluar sane musuh islam yg sgt jelas permusuhannya menanti membaham kita.

p/s: Tq KerAna Sudi Membaca...!! Insyaallah kita dapat sesuatu dari apa yang kita habiskan waktu untuk kita baca :))


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tawaran Minggu Ini